Mezoterapi; vitaminlerin, minerallerin, aminoasitlerin, enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecekmaddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir. Mezoterapi Latince olan “meso” ve “terapi” kelimelerinden türetilerek oluşan bir kelimedir. Kelime anlamı olarak “orta tedavi” anlamına gelen mezoterapi bir estetik tedavi şeklidir.
Mezoterapi'nin Fayda Sağladığı
Alanlar
Donuk ve parlaklığını yitirmiş ciltlere canlanma,
Ciltte elastikiyet kaybı ve sarkma tedavisinde yardımcı,
Cildin yaşlanmasını engellemeye yardımcı,
Yüzün yorgun görünümünü gidermeye yardımcı,
Sigara içenlerde cilt hasarını engellemek ve tedavi etmeye yardımcı,
Yaz öncesi güneş ışınlarının zararlarına karşı önlem almaya yardımcı,
Güneşten zarar görmüş ciltleri düzeltmeye yardımcı,
Diğer leke tedavileri ile birlikte lekeleri hafifletmek veya gidermeye yardımcı,
Diğer yöntemlerle birlikte sivilce izi, diğer yara ve yanık iz tedavisinde etkili,
Diğer yöntemlerle birlikte cilt çatlak tedavisinde yardımcı
Sigara burakmaya yardımcı mesoterapi uygulamaları damevcuttur
Mezoterapi etkili midir?
Cildin bakımı ve sorunların giderilmesine yönelik çok sayıda uygulama ve ürünler mevcuttur. Kullanılan yöntem ve ürünlerin hemen hemen hepsi cilt üzerinden yapılmakta ve derinin fonksiyonel tabakasına etki göstermesi beklenmektedir. Bilinmektedir ki cilt üzerinden uygulanan bir krem, serum gibi ürünlerin dermis tabakasına geçişleri oldukça sınırlıdır.(%1-5 civarındadır.). Bu bilgi dâhilinde mezoterapinin etkinliği tartışılamaz durumdadır. Dermisin ihtiyaç ve sorunların giderilmesi amacıyla hazırlanan karışımlar iğneler ile direkt olarak dermis tabakasına verilmektedir. Kullanılan karışımlar ile cildin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller direkt olarak dermis tabakasına verilir, ayrıca bazı durumlarda dolaşımın bozulması söz konusudur (sellülit, cildin mat görünümü,kırışıklıklar…) , bu durumlarda deri altı dolaşımı artıracak ilaçlar dermis tabakasına verilerek dolaşımın etkili olarak artırılması amaçlanır. Kısacası mezoterapi ile cildin dolaşımı düzenlenebilir, ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle beslenmesi sağlanabilir, zamanla azalmış veya yapıları bozulmuş destek dokular yenilenebilir.
Mezoterapi kimlere uygulanmaz ?
Mezoterapi çok ağır kalp ve şeker hastalığı olanlara, immünolojik hastalığı olanlara, kanama bozukluğu olanlara yapılmaz. Devamlı olarak kan sulandırıcı tedavi alanlar, Aspirin v.b ilaç kullananlar uygulama öncesi ilaç bilgilerini hekime iletmeleri gerekir. Etik olarak hamilelere ve emziren annelere mezoterapi uygulaması yapılmaz.
MezoterapiTürleri
Mezoterapi türleri şunlardır: 1- Saç Mezoterapisi 2- Yüz Mezoterapisi 3- Selülit Mezoterapisi 4- İğnesiz Mezoterapi
SaçMezoterapisiNedir?
Alopesi de olarak bilinen saç dökülmesi, kişinin saçlarının bölgesel olarak veya tamamen dökülerek kelleşmesi durumudur. Saç mezoterapisi ile dökülme yavaşlatılarak bu durumun önüne geçilmesi ve saçların güçlendirilmesi sağlanır. Mezoterapi süreci hastaların durumuna göre değişmektedir. Yani uygulanacak olan saç mezoterapisi seans sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak ortalama bir rakam verecek olursak, 3 ile 10 seans arasında değişmektedir.
YüzMezoterapisiNedir?
Yüz mezoterapisinde tedavide kullanılacak olan mezoterapi ürünleri cildin içine ve altına direkt olarak enjekte edilir. Mezoterapi ilaçları sayesinde cilt yenilenir, kırışıklık vesarkmaların önüne geçilir. Yüz mezoterapisinde ciltteki kollajen sentezleri uyarılır. Uyarılma sonrası mat ve kırışık olan ciltte gençleşme, sıkılaşma ve parlaklık oluşur. Bunların yanı sıra mezoterapi cilt tedavisi de yapar. Ciltte bulunan lekeler, yaralar,sivilceler, akne izleri ve doğum lekeleri yüz mezoterapisi ile tedavi edilir. Tedavinin ikinci seansından itibaren hastada gözle görülür şekilde iyileşme başlar.
SelülitMezoterapisiNedir?
Selülit mezoterapisi ile vücutta oluşan yağ dokuları deformasyonu düzeltilir. Selülit mezoterapisi uygulamasından sonra 4-10 hafta içerisinde hasta yeni bir görünüme sahip olur.
Ancak burada önemli olan mezoterapi uygulaması sonrasında hastanın diyet ve egzersiz yaparak formunu korumasıdır.
İğnesizMezoterapiNedir?
Mezoterapi uygulaması yöntemlerine göre iğneli ve iğnesiz olarak ikiye ayrılır. İğnesiz mezoterapinin iğneli mezoterapiye oranla tercih edilme yüzdesi daha fazladır. Bunun nedeni iğneli mezoterapi sonrası oluşabilen morarma ve kanama gibi durumlardan çekinilmesidir. İğnesiz mezoterapide, bilinen mezoterapi yöntemlerinin yanı sıra yüksek frekansa sahip ultrason teknolojisi de kullanır. Bu sayede iğne kullanımına gerek kalmadan mezoterapi ilacı deri altına gönderilebilir.
İğnesiz mezoterapinin kullanım alanları arasında;
Yaşlılığın deride getirdiği rahatsızlıkların çözümü,
Vücut sıkılaştırma,
Saç tedavisi ve nem dengesinin sağlanması vardır
Mezoterapi Uygulamalarının Yan
Etkileri Nelerdir?
Mezoterapi uygulaması sonrasında 1-2 gün boyunca cilt yüzeyinde kızarıklık ve morluklar görülebilir. Bu sürenin ardından var olan belirtiler, kendiliğinden iyileşir. Yanma hissi, kaşıntı, şişlik, cilt hassasiyeti ve hafif şiddette ağrı, mezoterapi uygulamalarının bilinen yan etkileridir.
Ancak şu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir:
· Mide bulantısı, · Kusma, · İsilik, · Enfeksiyon, · Aşırı cilt reaksiyonları · Ödem. Tüm mezoterapi uygulamalarından önce; · protein içerikli gıdalardan, · kafein, sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır. · Bu dönemde kan sulandırıcı özellikte olan ilaçların kullanımı mutlaka hekim kontrolünde bırakılmalıdır. · Mezoterapi, masaj terapisi, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve düzenli uyku ile birlikte uygulandığında son derece başarılı ve kalıcı çözümler sunabilir.
Mezoterapi Tedavisi Sonrası
Bütün tıbbi tedavilerde olduğu gibi mezoterapi tedavisi sonrası da yapılan operasyonun iyi sonuç vermesi açısından bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Mezoterapi tedavisinden sonra uygulama alanında genellikle morluklar oluşabilir. Oluşan morluklar küçüktürler birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçerler. Mezoterapi tedavisinden sonra bir hafta süresince kesinlikle denize ve suya girilmemelidir. Bu süre boyunca güneşten korunmalı, bir hafta solaryum alınmamalıdır. Uygun güneş koruyucuları kullanılabilir. Tedavi bölgesine kapatıcı (fondötenvb.) sürülmemelidir.