Gebelik Takibi

 

   Gebelik Takibi


Gebelik ve doğum kadın sağlığında çok önemli ve özel bir dönemdir. Her ne kadar fizyolojik ve kadın doğasına uygun şekilde bu durum devam etse de sağlıklı bir gebeliğin devamı için yakın takip gerekmektedir.Bu takip sırasında uzman ve deneyimli ellerde takip doğabilecek sorunların önüne geçmektedir. Bu nedenle gebe olduğunu öğrenen anne adayının belirli bir muayene ve değerlendirme sistematiği içinde olması önerilmektedir. Bu sayede anne adayının sağlığı ve bebeğin sağlığı güvende olur. Benim için sizin ve bebeğinizin sağlığı çok önemlidir.

     Normal gebelik takibi nasıl yapılmaktadır?




      İlk Muayene

Gebe kaldığını düşünen ve adet gecikmesi olan her birey gebeliğin var olup olmadığının anlaşılabilmesi, için muayene edilmelidir. Bu muayene sırasında hem gebelik tanısı kan testi ve ultrasonografi ile belirlenir. Ultrasonografide normal yerleşimli bir gebelik olduğu tespit edildikten sonra ilk muayenede hem fiziki muayene hem de kan ve idrar tahlilleri ile gebenin genel sağlık değerlendirilmesi yapılır. Ultrasonografide bebeğin yerleşim yeri, tekil veya çoğul gebelik olup olmadığı kalp atımı belirlenir. Rahim ve yumurtalıklarda herhangi bir anormal durum(myom,kist,yapısal bozukluk gibi)olup olmadığı da tespit edilir.

     İkili Tarama

11-14. haftalar arasında yapılan muayenede fetusun haftası teyid edilmekte, ense saydamlığı (NT) ölçümü ve burun kemiği tespiti yapılmaktadır. Ultrasonografideki bulgular ile birlikte kan testi ile ikili tarama yapılır. Adı üzerinde tarama testi olan bu testin amacı yüksek riskli ile düşük riskli gebeliklerin ayırt edilmesidir. Yüksek riskli gebelikler için anne kanından DNA testi veya tanısal koryon villüs biyopsi (bebeğin eşinden örnek alma) işlemi gerekmektedir.

İkinci Trimester Tarama(Üçlü-Dörtlü Tarama)

16-20. haftalar arası yapılmaktadır. İkili taramadan farkı omurilik açıklığı veya beyin ve omurilik gelişimindeki yapısal bozukluklara ait bulguları gösterebilecek kan parametreleri bakılır. Bu parametreler ile de yine yüksek riskli gebeliklerin ayrımı yapılır. Yüksek riskli gebelerin kesin tanısı için tanı testi olarak gerekli görülürse ileri inceleme önerilir.

Detaylı Ultrason(Anomali Tarama Ultrasonu)

20-22 haftada yapılan ayrıntılı ultrasonografik incelemede organ taraması ve bebeğin iyilik hali durumu,kalp incelemesi yapılmaktadır. Gerekli görülen hastalara fetal eko da yapılır. Bu ultrasonografide kliniğimizde 4D ultrasonografik değerlendirme de yapılmaktadır.

Gebelikte Şeker Taraması: 24-28. Haftalarda yapılan test ile gebelikte ortaya çıkan şeker tanısı konulmaktadır. Verilen şeker miktarı iki baklavadaki şeker kadar olduğu için ne bebeğe ne de anneye zararı vardır.

Anne adayının kan grubu negatif olup baba adayının pozitif olduğu kan uyuşmazlığı olan olgularda 28. Haftada uygulanan Rh immunglobulini (RhoGam ya da Anti D olarak da adlandırılmaktadır) uygulaması, doğum sırasında annenin duyarlanmasını engellemeye yöneliktir ve oldukça başarılıdır.

32-36 hafta arası takipler iki haftada bir yapılır. Ultrasonografi ile bebeğin gelşimi ve iyilik hali takip edilir. Annenin genel durumu, tansiyon ve kilo takibi yapılır kan sayımı ve vitamin değerleri açısından değerlendirilir. Bu haftalarda yavaş yavaş yalancı doğum ağrıları başlayabilir.

36-40 haftalar arası ise haftalık takipler devam etmektedir. Bu takiplerde bebeğin iyik hali testleri özellikle nonstress test(NST) testi yapılmaktadır. Bu nedenle hastalarımıza tok bir şekilde muayeneye gelmelerini hatırlatıyoruz. Ultrasonografide özellikle bebeğin gelişimi ve amniyon sıvısının değerlendirilmesi önemlidir.

Son olarak doğum şekli ve doğumun nerede yapılacağı kararlaştırılır. Doğum öncesi gebenin son hazırlıklarını tamamlaması önerilir