Fitoterapi

Fitoterapi Nedir ? 

 

Fitoterapi, köken olarak Antik Yunanca’daki bitki (fito) ve tedavi (terapi) sözcüklerinin birleştirilmesinden meydana gelmektedir. Günümüzde farmakolojinin(ilaç bilimi) bir dalı olarak ele alınır. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir. 

Fitoterapi, bitkilerin içerdiği kimyasal maddeleri kullanarak hastalıkları önleme ve tedavi etmektir. Günümüzde zinde bir yaşam için ve hastalıkların önlenmesinde çok yardımcıdır. Bitkiler aslında sadece hasta olduğumuzda değil hasta olmadanda kullanmamız gereken, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren çok kuvvetli ilaçlardır. 

Fitoterapi; Tıbbi ve aromatik bitkilerin çeşitli kısımlarını, alg, mantar ve likenleri, bitkilerin salgıladığı zamk, balzam, reçine gibi eksüdatları, ekstreleri, uçucu yağları, mumlar ve sabit yağları hammadde olarak kullanarak çeşitli formlarda hazırlanan bitkisel preparatlarla sağlığı korumak, hastalıklardan korunmak, hastalıkları iyileştirmek veya tedaviye yardımcı olmaktır. 

Fitoterapi; bilimsel temellere bu konuda yapılan araştırmalara, klinik çalışmalara dayanmaktadır. 

Fitoterapi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onay gören bir tedavi yöntemi. Bu tedavi yöntemi, Avrupa’da özelliklede Almanya’da yerini tamamen sözüm ona modern tıbba bırakmadığı için önemini de kaybetmemiştir. 

Doğal tıbbın genelde büyüyen bir hızla insanların tercih ettiği tedavi yöntemi oluşu fitoterapinin günümüzde daha da büyük bir önem taşımasının öncelikli nedenleri arasında yer alıyor. Azgelişmiş ülkelerde yaygınlığı ve ekonomik oluşunun yanı sıra, refah düzeyi yüksek olan ülkelerde modern tıbba alternatif olması ve modern tıbbın birçok konuda sağlık problemlerini çözemeyişi, aksine hastalıkları kronikleştirişi nedeniyle de birçok hasta bilinçli olarak fitoterapiye başvuruyor.                                  

 Zira Almanya’da modern tıp doktorları (hatta başhekimler bile) kendi hastalıklarının tedavisi için hastalarına verdikleri ilaçları kullanmayıp doğal tıp uzmanlarına geliyor. Çağımızda tükettiğimiz birçok besin maddesinin (hormonlu, suni, vs.) ve diğer yaşam koşullarının (örneğin stres) bizde bazı medeniyet hastalıklarına yol açtığı bilinen bir gerçektir. İnsanlar hızla bu konuda hassaslaşıyorlar ve bilinçlenerek, koruyucu olarak doğal tıbbın en eski yöntemlerinden sayılan fitoterapiye başvuruyorlar. 

Fitoterapi kısaca geleneksel ve doğal yöntemler ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütünün ve Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı bir yöntem olan fitoterapi aynı zamanda birçok medikal tedavinin yanında destekleyici tedavi niteliği de taşımaktadır. Bitkiler ile geleneksel yöntemler ile hazırlanan ilaçlar her sağlık problemi için farklı şekillerde ve farklı materyaller ile oluşturulmaktadır. Fitoterapi’nin tedavi edici etkisinin yanı sıra hastalıkları önleyici etkisi de bulunmaktadır. 

Ülkemiz İçin Fitoterapinin Önemi 

Türkiye florası tıbbi ve aromatik bitkiler bakımdan büyük önem taşır. Anadolu birçok kültür bitkisinin gen merkezidir.Yurdumuzda yetişen tohumlu bitki tür sayısı yaklaşık 12.000 civarındadır. Bu tür zenginliği komşumuz olan bütün ülkeler dahil hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmaz. Bu zengin flora içerisinde 3700 civarında endemik tür bulunması dünyanın endemiklerce en zengin ülkelerinden birisi olmamız aslında ülkemiz için ayrı bir avantaj sağlamaktadır. 

Bu kadar floristik zenginliğe ve kültüre sahip olan ülkemiz ne yazık ki bitkisel drog, bitkisel ürün, gıda takviyesi ya da bitkisel ilaç üretiminde çok gerilerdedir ve ülke ekonomisine katkısı yok denecek kadar azdır. Bu durum değişmelidir ve değişmek zorundadır.

ENDEMİK BİTKİ: Yayılış alanı dar olan, yani yer yüzünün sadece belirli ve dar bir bölgesinde yetişen bitkiye endemik bitki denir.Türkiye endemik bitkiler açısından da zengin bir ülkedir. Türkiye florasını oluşturan taksonlardan yaklaşık 1/3’ü endemiktir.

 

Fitoterapi Nasıl Yapılır? 

Fitoterapi uygulaması öncesinde hastanın total sağlık durumu değerlendirilmekte, hastalığının derecesi tespit edilmekte ve tüm bunlar göz önünde bulundurularak fitoterapi uygulaması planlanmaktadır. Uygulanacak tedavi biçimi ve süreci hastalığa bağlı olarak değişklik göstermektedir. Çeşitli bitkiler ile kür hazırlanarak kürlerin uygulanacağı zamanlar belirlenmektedir. Mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde yanlış kürler ile yanlış tedavi uygulaması yapılarak  geri dönüşü olmayan ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. 

Fitoterapinin Faydaları Nelerdir? 

İlaç sektöründe piyasaya sunulan ilaçların %25’inde bitkiler bulunmaktadır. Ancak geri kalan %75’lik oran ciddi yan etkiler barındırmaktadır. Bu nedenle tamamı doğal kaynaklardan bitkilerden oluşan fitoterapinin yan etkisi bulunmamakadır ve çok daha ekonomiktir. Çeşitli bitkisel ürünler ile uygulanan tedaviler, diyabet, ödem atma, kan basıncının normal düzeye ulaştırılması, depresyonla savaşılması gibi önemli konularda etkilidir. 

Fitoterapi’nin  Kanser Tedavisinde Önemi: Bitkiler insan sağlığı için olmazsa olmazdır. Gerek ağız yolu ile alınan bitkiler gerekse cilde uygulanan bitkisel ürünler hastalıklara şifa olmaktadır. Bu nedenle çağın hastalığı kanser tedavisinde de destekleyici tedavi yöntemleri olarak kullanılmaktadır. 

Hangi bitki hangi bölgede yetişir, hangi koşullarda toplanır ve saklanması gerekir? 

Fitoterapi yönteminde, bunların doğru şekilde uygulanması çok önemlidir. Karışımları oluştururken pek çok şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bitkiler faydalı olduğu kadar yanlış kullanımlar sonucunda zararlı da olabiliyor. Bitkiler tamamen zararsızdır, her derde devadır diyemeyiz. Her hastalığa her bitki iyi gelmez. Uygun dozda, bilimsel yaklaşımlarla, bilimsel verilere dayanarak uygulanması gerekir. Bir bitki ne kadar faydalı olursa olsun, siz onu uygun bir zamanda toplamadıysanız, uygun koşulda saklamadıysanız o bitkinin bir faydası beklenildiği gibi olmaz. 

Fitoterapi Tedavisi 

Fitoterapi tedavisi hem başlı başına bir tedavi yöntemi hem de detsekleyici tedavi yöntemi olarak günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Sağlık Bakanlığınca onaylanan ve desteklenen fitoterapi tedavisinin mutlaka alanında uzman kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir Fitoterapi tedavisi farklı sağlık problemlerinin iyileştirilmesinde etkendir. 

Bu sağlık problemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;                   

 – Baş ağrıları, migren 

– Astım ve benzeri solunum problemleri                                                         

 – Dolaşım problemleri 

– Dermatolojik problemler 

– Tansiyonda oluşan dengesizlikler 

– Kilo alma ya da kilo verme 

– Pre-menopoz döneminde yaşanan problemler                            

– Tiroid hormon bozuklukları 

– Mide ve bağırsakta yaşanan problemler                               

– Şeker hastalığı 

– Kanser tedavisi sonrasında bağışıklık sistemini güçlendirme                                                                                                – —      Depresyon  ve uyku problemleri

– Kadın hastalıkları , kadın ve erkekte kısırlık tedavileri fitoterapinin en sık kullanıldığı alanlardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.