Fetal Anomali Taraması

Fetal Anomali Taraması

Anne karnındaki bebeğin el, ayak ve yüzünü dört boyutlu olarak gösterilmesini sağlayan bir ultrason türüdür. Bu tür ultrasonun amacı, bebekte olabilecek bir çok anormalliklerin tespit edilmesi veya bebeğin sağlıklı olduğunu göstermektir.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Detaylı ultrason, hamileliğin 19. ve 23. haftaları aralığında gebeliği takip eden doktor tarafından yapılabilen bir ultrason türüdür. İnceleme sonucunda herhangi bir anormallik saptanır veya şüphe duyulur ise doktor tarafından 1 – 2 hafta geçtikten sonra ikinci düzey detaylı ultrason istenebilmektedir.

 İkinci Düzey Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nedir?

Yapılan birinci düzey detaylı ultrasonda herhangi bir anormallik veya şüphe görüldüğü takdirde doktor tarafından 21. veya 22. haftalarda yeniden yapılan detaylı ultrasona ikinci düzey detaylı ultrason denmektedir. Bebeğin organlarının yeterince büyüdüğü ve herhangi bir anormalliğin saptanabildiği haftalarda yapılan ikinci düzey detaylı ultrasonda, rahmin genel yapısı, plasenta ve bebek ayrıntılı olarak incelenmektedir.

İkinci düzey detaylı ultrasonografide birçok ölçüm yapılarak bebekteki büyüme saptanır. Anne karnındaki bebekte bulunan merkezi sinir sistemi, kalp ve kan dolaşımı, göğüs boşluğu, sindirim sistemi, mide ve bağırsaklar, böbrek ve idrar yolları ve iskelet sistemi ayrıntılı olarak incelenir ve anormallik olup olmadığı saptanır.