Dondurulmuş embryo transferi öncesi endometrium nasıl hazırlanır ?

Dondurulmuş embryo transferi öncesi endometrium nasıl hazırlanır?


Genelde adet başlangıcıyla başladığımız hormon tedavisiyle rahim hazırlanır ve normal bir kadındaki döngü taklit edilmeye çalışılır. Rahim iç zarı belli bir olgunluğa geldiğinde de dondurulmuş embryonun gününe göre transfer planlanır. Düzenli adet gören hastalarda da bazen herhangi bir ilaç takibi yapılmadan yumurta takibi yapılarak o yumurtanın çatlama ve döllenme zamanına göre de transfer yapılabilir. Buna da doğal siklusda dondurulmuş embryo transferi denir. Burada önemli olan rahmin embryo transferi sonrası desteklenmesidir. Embryo verildikten sonra ağızdan , vajinal yoldan ,kalçadan iğne veya yapıştırma patchler ile rahim desteği sağlanarak embryonun tutunmasına destek olunur.  Embryo transferi için anestezi gerekmemektedir. Hastanın sıkışık olması gerekmektedir. Çünkü idrara sıkışık olduğunda hem rahim açısı düzleşmektedir hem de ultrason eşliğinde transfer yapılmak istenen yer net görülmektedir. Hasta sinekolojik pozisyonda uzanır. Spekulum takılarak vajina ve serviks (rahim ağzı) steril bir solüsyon ile temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embriyoları mikroskop altında çok az miktardaki özel bir sıvı ile birlikte özel bir enjektöre yükler.

Dondurulmuş embryo transferi öncesi endometrium nasıl hazırlanır?

Embriyo transfer kateteri vajina boyunca karından yapılan ultrasonografi kılavuzluğunda rahim tavanı ile arasında bir buçuk cm. mesafe kalana kadar ilerletilir. Embriyolar rahim boşluğuna bırakılır, sonra kateter dikkatle geri çekilir.

Embryo transferi sonrası yarım saat dinlenme yeterlidir. Hastanın günlerce yatması gerekmemektedir. Ertesi gün duş almasında sakınca yoktur. Banyo yapmak düşük yapmaya neden olmaz. Embryo transferinden 12 gün sonra da gebelik testi yapılır. Daha önce test yapılmamalıdır.

Göğüslerde dolgunluk, adet görecek gibi kasıklarda ağrı, pembe-kahverengi damla şeklindeki akıntılar transfer işlemi sonrasında görülebilecek durumlardır. Bu durumlarla karşılaştığınızda korkmanıza ya da endişelenmenize gerek yoktur. Ancak görülen akıntıların kırmızı adet akıntısı gibi olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Hapşırmanın, öksürmenin, uyurken sağa, sola dönmenin tutunma üzerinde olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca, merdiven inip çıkmanın da bir sakıncası yoktur. Gebelik oluşana kadar ağır egzersiz ve ağır işlerden uzak durmakta, ani hareketler yapmamaya özen göstermekte fayda var.

Hem transfer sonrasında hem de gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayları tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamak gerekmektedir. Aşırı baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durarak taze sebze, meyve ve protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterip, bol su tüketmenizde yarar var. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kesinlikle kullanmayın.

Transfer sonrası nelere dikkat edilmelidir?

·         İlk birkaç gün ağır sportif egzersizler yapılmamalıdır.

·         Vajinal bir enfeksiyona yol açmamak için yüzme önerilmez.

·         Özellikle kurşun içerebilecek boya ve sıvılara maruz kalınmamalıdır.

·         Ağır şeyler kaldırıp taşınmamalıdır.

·         Sigara içilmemeli ve alkol kullanılmamalıdır.

·         İki hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

·         Kullanılacak ilaçlar doktora danışılarak alınmalıdır. Luteal destek amacıyla verilen progesteron iğneleri ve diğer ilaçlar tarif edildiği şekliyle kullanılmalı, kesilmemelidir. Genellikle progesteron ile luteal destek gebeliğin 12. haftasının bitimine kadar devam etmektedir. Bu haftadan sonra vücutta progesteron desteğini plasenta sağlamaktadır.

·         Muhtemel listeria enfeksiyonundan kaçınmak amacıyla pastörize olmamış süt ve taze peynir yenmemelidir.