Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?


Tüp bebek gebelik için gerekli olan döllenme sürecinin laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesidir. Anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlamak ve anne adayının fizyolojisini gebeliğe hazırladıktan sonra embriyo transferinin gerçekleştirilmesine dayanan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi sonucunda oluşan gebeliklerde de normal şartlarda uygulanan gebelik takibinin mutlaka uygulanması gerekmektedir. 

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisini düşünmeden önce çiftlerin 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde denemeleri ve sonuca ulaşamamaları gerekmektedir. Kısırlık hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenlere bağlı olarak açığa çıkabilmektedir. Kısırlık nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

– Erkekte sperm sayısında yetersizlik

– Erkekte sperm hareketliliğinde yetersizlik

– Kadında rahim ve rahim ağzında anatomik bozukluklar

– Kadında hormonal dengesizlikler

– Kadında bazal vücut ısısının yetersiz olması

– Açıklanamayan kısırlık

Kısırlık teşhisi konulan çiftlere başarı oranı yüksek tedavi seçeneği olan tüp bebek tedavisi önerilmektedir. Bu süreç hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan birçok zorluğu da barındırmaktadır. Bu nedenle tedavi öncesinde hem anne hem de baba adayının bu sürece en iyi şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi anne adayının tüplerinin her ikisinin de kapalı olması durumunda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda baba adayında sperm sayısının yetersizliğinde ya da sperm hareketinin yetersizliğinde de uygulanmaktadır. Bebek sahibi olamayan birçok çiftte ise uygulanan testeler sonucunda açıklanamayan bir kısırlık durumu var ise yine tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir. Aynı zamanda anne adayının rahim ve rahim ağzında; endometriyoma, endometriyozis gibi problemlerin teşhis edilmesinde de tüp bebek tedavisi önerilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde ilk Görüşme Ve Muayene

Tüp bebek tedavisinde ilk görüşmede anne ve baba adayının total sağlık muayeneleri gerçekleştirilmektedir. Kısırlığa neden olan fizyolojik problemlerin tedavisi ile birlikte erkekte semen analizi kadında ayrıntılı bir şekilde jinekolojik muayene yapılmaktadır. Bununla birlikte çiftlerin mutlaka beslenme programlarına ve yaşam tarzlarıan dikkat etmeleri gerekmektedir. 

Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını yükseltecek faktörler; tedaviyi uygulayacak doktorun tecrüve teknik imkanları, anne ve baba adaylarının stresten uzak bir yaşam biçimine sahip olmaları ve psikolojik açıdan rahat hissetmeleri, yaşam kalitelerinin yüksek olması gibi faktörlerdir. Bununla birlikte baba adayının sperm kalitesini yükseltecek besinler tüketmesi ve besin takviyesi alması ve bunun yanında anne adayının beslenme programının kusursuz bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Özellikle folik asit desteğinin sağlanması ve besin takviyelerinin aksatılmaması gerekmektedir. 

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer nokta ise; anne ve baba adayının birbirlerine ve doktorlarına güvenmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda çiftlerin merak ettikleri her türlü soruyu doktorlarına sormaktan çekinmemeleri de aradaki güven bağını güçlendirecek etmenlerden biridir.

Tüp Bebek Merkezi

Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı sağlık merkezi de anne ve baba adayının kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri için büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda lokasyon olarak stres faktörlerinden uzak bir tüp bebek merkezinin tercih edilmesi de bu noktada önemlidir. 

Tüp Bebek Tedavi Süreci

1 yıl süreyle korunmadan, düzenli olarak ilişkiye giren ve gebe kalamayan çiftlere infertil denir. Tüm çiftlerin -20 sinde infertilite ile karşılaşılır. Tüp bebek, tedavisinde kadın üreme hücreleri olan yumurtalar çeşitli ilaç tedavileri ile büyütülür, toplanır ve laboratuar ortamında erkek üreme hücresi olan spermlerle döllenir. Oluşan embriyo ve embriyolar anneye transfer edilir.

Tüp bebek tedavisi, kadının yaşı, over rezervi, tüplerin açıklık durumuna ve erkeğin sperm sayı, hareketlilik gibi bazı özelliklerine bağlı olarak bazen 1. seçenek olabilir.

Tüp Bebek ve Eşler

Doğal yolla bebek sahibi olamayanlar için tüp bebek tedavisi veya aşılama yöntemi günümüzde çiftlere umut olmuştur. Sorunun Kadın yada erkek hangi eşten olduğu önemli olmaksızın düzenli takip ve tetkiklerle tüp bebekte büyük oranlarda olumlu sonuç alınmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde önemli olan erkekten alınan spermin kaliteli olması, canlı olması ve kadının yumurta kalitesi ve sayısıdır. Sperm ve yumurtanın bir araya geldiğinde döllenme olduğunda gebeliğin de başarılı bir şekilde olması için bu en önemli unsurdur.

Tüp bebek tedavisinde spermler özel bir mikroskop altında mikro enjeksiyon yöntemiyle seçilir ve yumurtanın içine enjekte edilir. Seçilen bu spermlerden en kaliteli embriyoları elde edebilmek için spermin şeklinin düzgün olması şartına bakılır. Elde edilen spermler yeterli değilse gebeliğin sağlıklı olması zor olabiliyor. Canlı doğum oranı düşük oluyor.

Tüp bebek uzmanları kaliteli spermin seçilmesi için sperm yıkama işlemini uygulayabiliyorlar. Bu işlemle sağlıklı spermler seçilebiliyor, döllenmeye uygun olmayanlar eleniyor.

Kaliteli yumurta için ise ; adetin 2.-3. Günü bir takım kan testlerine,hormonlara bakılarak değerlendirme yapılır. Bu değerler over(yumurtalık) rezervleri hakkında önemli ip uçları verebilir.

Yine adetin her döneminde kanda bakılabilen AMH seviyesi de kadınlarda yumurtalık rezervi ve yumurtalıkların hormon ilaçlarına nasıl cevap vereceği hakkında önemli bilgiler verdiğini göstermektedir.

Kliniğimizde dış merkez anlaşmalı tüp bebek takip ve tedavisi yapılmaktadır.

Tüp Bebek Uygulamasında Yaş Sınırı

Anne adayının yaşı normal gebelik süreçlerinde dahi önemli rol oynamaktadır. Tüp bebek tedavisinde de başarıya ulaşılmasında önemli rol oynayan faktörlerden biri de kadının yaşıdır. Bunun nedeni ise kadında ileri yaş yumurta sayısını ve kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenle özellikle ileri yaşlardaki anne adaylarından tüp bebek tedavi sürecinde ihtiyaç duyulan kalitede ve sayıda yumurta elde edilmesi zorlaşmaktadır. Bir kadın için en verimli doğurganlık yaşları 25 ila 34 yaşları arasındadır. 34 yaş üzerinde olan anne adaylarında tüp bebek başarı oranı önemli ölçüde düşmektedir.

Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Var mıdır?

Gebelik teşhisi yapıldıktan sonra gebelik takibinin nitelikli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Gebelik döneminin ilk 12 haftasında kanama ve ağrı eşliğinde yaşanılan kayıplar düşük olarak adlandırılmakta ve düşüğün birçok nedeni bulunmaktadır. Birçok kişi tüp bebek gebeliklerinde düşük ihtimalinin daha fazla olup olmadığını merak etmektedir. Hormonal nedenlere bağlı olarak tüp bebek gebeliklerde düşük riskinin normal gebeliklere oranla daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi öncesinde ayrıntılı bir muayene yapılması ve tüp bebek tedavisine hazırlık sürecinde nitelikli uygulamalar gerçekleştirilmesi gerekmektedir.